Energeia Energy Lunch 2023
Partners • Tennet TSO

Energeia Energy Lunch 2023
Foto's: Sander Nieuwenhuys

Inleiding Manon van Beek Energeia Lunch 2 juni 2023
Optimisme
Vandaag kijk ik met jullie samen met een optimistische blik naar de toekomst.
Samen hebben we een duidelijke ambitie: tegen 2045 is Europa een klimaatneutraal continent.
Alle reden wat mij betreft voor optimisme vandaag over wat we samen in 2045 kunnen bereiken door ons nu te gaan voorbereiden op en bouwen aan het elektriciteitsnet van de duurzame toekomst.
En … de kansen om je DOEL te halen nemen toe als je op je doel richt.
Daarom introduceerde TenneT in april het Target Grid.
Om onze infrastructuur op tijd klaar te hebben voor een klimaat neutrale samenleving moeten we NU koers zetten naar 2045 en om de congestieproblemen van nu in de toekomst voor te zijn. Daarom wil ik jullie graag nu meenemen met mijn optimistische blik op de toekomst.
Belangrijk is om voorbereidende ruimtelijke processen nu al te starten om cruciale tijd te winnen. Dan kunnen we toekomstige projecten met mogelijk tot 50% kortere ontwikkel-/doorlooptijd realiseren!
De zware industrie, de mobiliteit en de huishoudens elektrificeren snel, terwijl hernieuwbare energiebronnen zoals windturbines en zonnepanelen de traditionele fossiele brandstoffen geleidelijk aan doen verdwijnen.
Het Europese industriebeleid (vanaf 2040 geen ETS-rechten meer voor zware industrie) zal grote gevolgen hebben voor de vereiste infrastructuur: de industrie is namelijk verantwoordelijk voor bijna de HELFT van het elektriciteitsverbruik.
Scenario’s
Het target grid is opgebouwd vanuit scenario’s waarin rekening wordt gehouden met de hoogste mate van elektrificatie waardoor we zeker aan de goede kant zitten. Dit scenario is vertaald naar de Target Grid netwerkkaart van de toekomst. (kaart in beeld) Niet per se om dat netwerk direct te bouwen, maar om een beeld te hebben waar het naar toe kán gaan.
En als ergens wordt geïnvesteerd, gebeurt dat meteen op basis van het eindbeeld, zodat we niet meerdere keren op dezelfde plek terug hoeven te komen.
Om de grote hoeveelheden elektriciteit opgewekt op de Noordzee te transporteren, wordt innovatieve technologie toegepast, zoals DC gelijkstroom netwerken. Deze supersnelwegen voor elektriciteit, met elkaar verbonden door energiehubs op land en op zee, zorgen voor efficiënt transport van elektriciteit over lange afstanden en landsgrenzen, en voor een betrouwbaar netwerk.
Wij moeten naar een systeembenadering in plaats van een projectgewijze aanpak van het oplossen van ‘knelpunt voor knelpunt’.
Onze kracht als Nederland?
Ontwikkeling wind op zee is dé bepalende factor voor Nederland.
Nederland kan enorm profiteren van de Noordzee die de energiecentrale voor Noordwest-Europa kan worden. De Noordzee kan een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame, veilige en onafhankelijke energievoorziening. Studies onderstrepen dat de Noordzee potentieel heeft voor ongeveer 200 GW aan geïnstalleerde windcapaciteit. Dat is genoeg om te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de aangrenzende landen, Duitsland, Denemarken, Nederland, Noorwegen en Groot-Brittannië. Met een grensoverschrijdend energiesysteem kunnen landen als Duitsland en Nederland meer zelfvoorzienend worden en een sociaaleconomische waarde leveren die een nationale aanpak ondergeschikt maakt.
Met een geïnstalleerde offshore windcapaciteit van 70 GW wordt Nederland een belangrijke hub/doorgang in de toekomstige energievoorziening van Europa en gaan wij van economieën die gebouwd zijn op de beschikbaarheid van betaalbaar gas naar economieën die gebouwd zijn op betaalbare hernieuwbare elektriciteit.
Er is nogal een weg te gaan richting een klimaat neutrale elektriciteitssector. Ik zie drie grote vijanden van succes. De comfortzone, de aangeleerde hulpeloosheid en de weg van de minste weerstand. Ik hoop jullie te blijven ontmoeten op de weg met de meeste weerstand, uit je comfort zone en vol vertrouwen in jouw cirkel van invloed.










TenneT gunt transport- en installatieslots 2GW offshore platforms aan Allseas en Heerema

Ongeveer 30 miljard euro: Europa's grootste aanbestedingspakket ooit voor leveringszekerheid, energietransitie en klimaatbescherming gelanceerd
- Officiële ondertekening van het contract tussen TenneT en vier samenwerkingspartners in Berlijn voor de ontwikkeling van de Noordzee als hub voor duurzame en onafhankelijke Europese energieproductie.
- Raamovereenkomsten op lange termijn zullen de middelen veiligstellen die nodig zijn om netaansluitingen te bouwen voor windparken in de Noordzee die evenveel elektriciteit zullen opwekken als 28 grootschalige elektriciteitscentrales.
- De hoogtechnologische kern van de converteronderdelen wordt uitsluitend in Europese productievestigingen vervaardigd.
- Met nog eens drie offshore projecten in de Duitse Noordzee vult TenneT de 11 recent gegunde projecten aan tot 14 converter systemen van elk 2 gigawatt (GW).

Het 2GW program
2GW-verbindidngen Tennet

Rapport – Esbjerg expert paper


Leveringszekerheid van elektriciteit in een volledig duurzaam elektriciteitssyteem
Rapport Adequacy Outlook


Samenwerking TenneT en National Grid met unieke Brits-Nederlandse elektriciteitsverbinding
LionLink is opgenomen als een ‘key project’ in de vandaag gepubliceerde North Sea Energy Declaration. Dit project moet een Nederlandse windpark verbinden met de elektriciteitsnetten van Nederland en het Verenigd Koninkrijk via een onderzeese hoogspanningskabel, een zogenaamde multi-purpose of hybride interconnector. Dit is de eerste in zijn soort voor het VK en Nederland, en hiermee zetten we de eerste stap naar een geïntegreerd elektriciteitsnet in de Noordzee.
Lees meer

TenneT presenteert met Target Grid visie op het elektriciteitsnet van 2045

Target grid

Netbeheerders brengen wegen naar klimaatneutraal 2050 in kaart
Jaarverslag 2022


Rapport Monitoring Leveringszekerheid
